Hår

Semi-fullførte virkestoffer i hårpleie: Trenger vi dem? Hvordan kombinerer vi dem?

For å kunne tilføre ordentlig og effektiv pleie til håret må vi ta i bruk flere produkter enn bare sjampo og balsam. I de fleste tilfeller må vi rett og slett brette opp ermene og takle hårproblemene våre på egne vilkår. Når dette er tilfellet, kan SFV (semi-fullførte virkestoffer) virke som at det gir det det lover. Takket være disse kan vi berike alle hårpleieproduktene våre eller forsterke virkningen av dem. Hvilke krefter skjuler disse rare mykgjørende, fuktighetsgivende og proteintilførende stoffene når det kommer til hårpleie? Hvordan brukes de, og hvor finner vi dem?

Mykgjørende stoffer til håret

Mykgjørere er molekyler som hovedsaklig står for beskyttelse. De former et spesielt, tett belegg på hårstrået som beskytter det mot skader. Det mykgjørende laget sørger for at giftstoffer ikke kan trenge inn og forskjønner derfor håret – de fleste slike stoffer fungerer som naturlig beskyttende belegg. I tillegg sørger mykgjørere for at fuktighetsnivået i håret holdes optimalt.

Mykgjørende stoffer burde ses på som grunnlaget bak alle profesjonelle og skånsomme hårpleierutiner. Uten dem klarer ikke håret å holde seg vakkert og sunt. Du burde vite at uten beskyttelse over hårfibrene og de ytre keratinlagene vil håret miste fuktighet, som vil føre til redusert hårkvalitet på sikt. Mykgjørere beskytter også hårstråene mot skade fra solstråling, frostbitt, forurensing og dehydrering forårsaket av alkoholer (de legges ofte til i sjampoer og balsamer) i tillegg til varme luftstrømmer eller andre varmebaserte stylingmetoder.

Mykgjørere – typer

Mykgjørere består av mange ulike stoffer som legges til i kosmetikk. De inkluderer for eksempel:

  • naturlige oljer og plantesmør – dette er den mest verdifulle mykgjørergruppen; de er 100% naturlige og helt trygge stoffer som kan påføres på hår og hodebunn. Oljer gir ikke bare beskyttelse, næring og skjønnhet til håret, de styrker også hårrøttene og fremmer hårvekst;
  • silikoner – en mykgjørergruppe som er laget for å brukes i hårstylingsprodukter. Silikonmykgjørere har som oppgave å lage glans og forebygge skader i håret. Når du velger denne gruppen mykgjørere burde du gå for lette og flyktige silikoner som ikke legger igjen rester i håret, så du unngår unødvendig tyngde;
  • voks – Denne typen mygjørere inkluderer naturlige stoffer som ligger en plass mellom naturlige oljer og vegetabilske smør. Voks har beskyttende egenskaper, skader ikke håret, mykgjør og tilfører glans. Den mest populære mykgjøreren som tilhører denne kategorien er bivoks (cera alba) som ofte brukes i vanlige balsamer. En annen populær vokstype er lanolin, som er en perfekt beskytter for håret fra rot til spiss;
  • fettholdige alkoholer – denne gruppen inkluderer flerverdige alkoholestere og langkjedede alkoholer som ikke skader håret. Faktisk fungerer de motsatt ved å tilføre beskyttelse rundt hårstråene. De har hygroskopiske funksjoner, som betyr at de klarer å binde vann til de innerste strukturene i håret for å tilføre fuktighet;
  • råoljederivater (parafin) – mykgjørere som lages gjennom destillering av råolje. De skader ikke håret, tilfører et lukkende lag og får håret til å se skinnende og velpleid ut. Parafin er perfekt til tørt og slitent hår som mangler vitalitet og til beskyttelse mot skader. Derfor er dette stoffet perfekt som beskyttelse mot hårtuppsplitting. Det er verdt å vite at det ofte brukte produktet som kalles flytende parafin er et råoljederivat. Det er også viktig å huske at parafin skal brukes sparsomt fordi det kan føre til irritasjon i hodebunnen;
  • filmdannende polymerer – disse er ganske kraftige syntetiske stoffer som produseres for å brukes i hårstylingsprodukter.

Av alle disse overnevnte polymergruppene er oljer, smør og voks de aller mest verdifulle. Om du vil gjøre håret ditt vakrere og beskytte det mot skader, burde du pleie håret med disse stoffene.

Proteiner til håret

Når håret er veldig skadet er proteiner stoffene som spiller en viktig rolle i gjennopprettingsprosessen for håret ditt. De består av molekyler i ulike størrelser og er naturlige byggeblokker i håret. I tillegg kan proteiner gjenopplive tørt og vitalitetsløst hår veldig raskt. Proteiner består også av et stort utvalg aminosyrer som gir håret en boost i elastisitet og bygger opp utslitte strukturer ved å fylle inn hullene som skapes av utenforliggende faktorer. Til slutt har også proteiner en mykgjørende effekt.

Proteiner – typer

Om du vil kan du oppgradere den daglige hårpleierutinene din ved å bruke verdifulle proteiner. For å gjøre dette burde du se etter proteinekstrakter fra planter. Om håret ditt er svært skadet, burde du lete etter multipartikulære proteiner som:

  • melkeproteiner
  • silkeproteiner
  • hveteproteiner
  • havreproteiner
  • maisproteiner
  • risproteiner
  • soyaproteiner
  • keratin

En annen gruppe proteiner du kan dra nytte av kalles hydrolyserte proteiner. De skapes når større proteinmolekyler brytes ned til mindre bestanddeler gjennom en prosess som kalles hydrolyse. Fordi stoffene er mindre passer de til å behandle dehydrert og skadet hår med veldig porøs overflate, men også tykt og tungt hår med lav porøsitet. Mikromolekulære proteiner fyller inn hullene i hårstrukturen og gjennomtrenger håret helt inn til kjernen. De består av:

  • hydrolysert keratin
  • hydrolysert silke
  • hydrolysert elastin
  • hydrolyserte melkeproteiner
  • hydrolyserte hveteproteiner

Proteiner kan kjøpes som semi-fullført produkt. Likevel hender det ofte at de legges til i gode hårprodukter som inneholder høye konsentrasjoner av dem. I dag finner du proteiner i alle mulige typer populære lotions og spraybalsamer.

Fuktighetsmidler til hår

Dette er den siste stoffgruppen som er verdt å bruke for å forbedre tilstanden på håret ditt. Fuktgivere er bittesmå molekyler som har hygroskopiske egenskaper. De binder vannet til cellene og gir mye fukt til hårstråene. Disse er fuktighetsmidler som virkelig gjør jobben når det gjelder ordentlig tilføring av fukt til håret. Man må likevel huske på at disse behandlingene burde være balanserte. Det viser seg at for mye tilførsel av fuktighetsmidler kan føre til mer krusete hår; og håret kan miste glans og mykhet.

Mengden fuktgivere som legges i håret burde balanseres med mykgjørere. Kun denne måten å balsamere håret på kan utgjøre en sunn og bærekraftig hår- og hodebunnspleierutine.

Fuktighetsmidler – typer 

Hvor finner du fuktgiverne? Om håret ditt mangler fuktighet burde du lete etter naturlige stoffer med fuktigivende egenskaper. Disse inkluderer:

  • glyserol
  • aloe vera
  • agave nektar
  • hyaluronsyre
  • honning

Dessverre kan det være litt av en utfordring å gi riktig pleie til håret. Vi burde være klar over hvilke stoffer vi pleier håret vårt med så vi velger produkter som er så naturlige som mulig. Det er viktig å holde tilsyn med hårtilstanden for å tilføre hårstråene den næringen som passer best for å holde dem sunne og sterke. I tillegg burde du ikke overforbruke av produktene du eier. Tross alt trenger du ikke enda en dose fuktighetsmiddel om håret ditt ikke faktisk er dehydrert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *